Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Γιατί συμβαίνει η παρούσα κρίση και ο ρόλος της νοημοσύνης μέσα σε αυτήν

 Αν κάτσεις και το καλοσκεφτείς, ο κόσμος μας έπαθε ότι έπαθε επειδή κάποιοι οργανώθηκαν, λειτούργησαν κρυφά, είχαν προηγούμενη συνεννόηση, διάλεγαν και έβαζαν μέσα στην οργάνωση τους, όσους ήταν συμβατοί με αυτήν και τους στόχους της! 

 Αυτό που έγινε δεν έγινε τυχαία!  Κάποιοι το έκαναν.  Κάποιοι καθόταν ώρες και

σκέφτονταν πως να κοροϊδέψουν εκείνους που δεν ήταν μέσα στην οργάνωση κατά τρόπο που να ωφελείται η οργάνωση και οι στόχοι που αυτή έχει!  Από την μια έχουμε αυτό που έχει ανάγκη να κρύψει, έναντι εκείνου που δεν έχει να κρύψει τίποτα.  Είναι το σκοτάδι από την μια και το φως από την άλλη.  Είναι ο φόβος έναντι της αγάπης.  Το ψέμα έναντι της αλήθειας.  

Αυτός που κρύβει υποφέρει, γιατί από την μια συνεχώς προσπαθεί να κρύψει και από την άλλη ξέρει ότι αυτό που κρύβει δεν μπορεί να μείνει κρυφό για πάντα.  Το όποιο όφελος προκύπτει είναι μόνο υλικό. Είναι πάντα μέσα στην αγωνία μην τυχόν και αποκαλυφθεί η αλήθεια, και ζει με αυτόν τον φόβο.  Από την άλλη η αλήθεια δεν έχει τέτοια προβλήματα.  Δεν έχει πολλά υλικά αγαθά γιατί δεν της χρειάζονται και από την άλλη ό,τι έχει είναι μόνο χρήσιμο.  Χρήσιμα είναι μόνο τα αναγκαία.   Ζει και απολαμβάνει κάθε στιγμή και όταν δεν το κάνει, αυτό είναι που αναζητά!

Όλα γίνονται για να καταλάβουμε και καταλαβαίνουμε καλύτερα όταν αντιλαμβανόμαστε τον λόγο που έγιναν.  Όλα γίνονται γιατί κάπου οδηγούν.  Σπάνια έχεις την τάση να σκεφτείς και να αναθεωρήσεις όταν όλα βαίνουν καλώς.  Αυτό που συμβαίνει προσφέρει, και γι' αυτό συμβαίνει.  Ή αν θέλεις διαφορετικά, συμβαίνει λόγο της αβλεψίας μας.  Συμβαίνει γιατί δεν το σταματήσαμε.  Συμβαίνει γιατί ήταν φυσιολογική συνέπεια να συμβεί, όταν υπάρχουν οργανωμένες δομές που κινούνται ενάντια στην ατομική ελευθερία.

Στην αναταραχή θα κάτσεις να σκεφτείς.  Τι έγινε, πως έγινε, και γιατί έγινε.  Είναι ένα σπρώξιμο, μια ώθηση, μια αφορμή, μια ευκαιρία.  Μπορούμε να την πάρουμε ή μπορούμε να την πετάξουμε.

Όταν όλα ξεκαθαρίσουν - γιατί θα είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που θα καταλάβουν - τότε δεν θα μπορούμε ποια να γυρίσουμε στα παλιά.  Θα είναι τέτοια η κατανόηση που δεν θα μπορέσει να υπάρξει επιστροφή.  Το αν κάποιοι καταλαβαίνουν ποιο πρώτα και άλλοι ποιο μετά αυτό είναι φυσιολογικό και δεν είναι αυτό που πρέπει να παρατηρήσουμε.

Σημασία έχει η κατανόηση.  Όποια νοημοσύνη υπάρχει, από όπου και αν υπάρχει, πρέπει να φανεί χρήσιμη σε αυτό.  Αν υπάρχει νοημοσύνη που δεν χρησιμοποιείτε για το κοινό καλό, τότε είναι σαν αυτή να μην υπάρχει.  Έχει μόνο ιδιωτικό όφελος και το ιδιωτικό όφελος δεν διαρκεί για πολύ γιατί χρειάζεται και το κοινωνικό για να στηριχτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου